Agencja reklamowa - Reklama Toruń - Filmy reklamowe - Projektowanie Logo - Ulotki, wizytówki, banery reklamowe - Profesjonalne Studio graficzne Toruń
Reklama dla Twojej firmy
Luty 16, 2017
Usługi dietetyka mobilnego Dieta Grudziądz Zdrowe odchudzanie dla osób przewlekle chorych
Najskuteczniejszy dietetyk mobilny
Luty 17, 2017

Czy istnieje danie, które z całkowitą pewnością uwielbiają wszyscy? Tak i jest to pizza. Popisowy posiłek kuchni włoskiej, rozpowszechniony na każdej szerokości geograficznej. Prostota w dowolnych odmianach, która zależnie od kucharza smakuje inaczej. Ogólnie kuchnia włoska stała się najbardziej rozpoznawalną kuchnią świata. Obywatele Włoch umiejętnie potrafią łączyć nie drogie i sprawdzone składniki, które wspólnie smakują idealnie. Słoneczna Italia przyniosła nam nie tylko wypiekane w piecu okrągłe placki, ale także spaghetti, risotto, czy lasagne. Po prostu smaczne i szybkie w sporządzeniu posiłki, które gromadzą bliskich przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko uwielbiają jedzenie. Kochają przebywać z bliskim, debatując i radując się w gronie smacznego jedzenia, które bazuje na regionalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam w każdym sklepie i za nieduże pieniądze. Warzywa i zioła dojrzewające w letnim słońcu południa smakują obłędnie. Nic dziwnego że znalazły się w zwykłym menu każdego Włocha. A skąd faktycznie pochodzi się kuchnia włoska i jak została odkryta pizza? Odpowiedź na pewno Cię zaskoczy. Dowiedz się zatem o powstaniu pizzy i o najpopularniejszych daniach kuchni Włoch. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.

Jaka naprawdę jest kuchnia Włoch?

Należy zacząć od tego, że kuchnia Włoch jest całkowicie związana z tradycją określonego rejonu. Włosi mocno przestrzegają swoją tradycję, nie dopuszczają żadnych ustępstw i w trakcie wykonywania drogich im dań korzystają z receptur przekazywanych przez lata kolejnym pokoleniom. To właśnie dzięki tradycji, sztuce łączenia prostych składników i wykorzystywaniu doskonałej jakości (przeważnie świeżych) wyrobów kuchnia ta zyskała ogromną renomę i ogólne uszanowanie. W kuchni włoskiej nie stosuje się półśrodków – wszystko wykonywane jest domowymi sposobami, wedle precyzyjnie określonej formuły. Gotowanie „z uczuciem” wpływa na to, ze wszystko pachnie i smakuje rewelacyjnie. Co ponadto powinno się wymienić jako plus kuchni włoskiej? Niewątpliwie jej prostotę. Kuchnia ta jest niezwykle niedroga, a wszystko przez to, że praktycznie każda z tradycyjnych potraw wywodzi się z skromnych regionów. W przeszłości ubodzy obywatele Włoch używali produktów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to mieściło się w domowym budżecie, lub wytwarzane było osobiście. Tymczasem oprócz samego przyrządzania, najważniejsze jest (co pielęgnuje się po dziś dzień) spożywanie potraw w licznym otoczeniu bliskich. Włosi uważają, że jedzenie ma integrować ludzi. Nic nie znaczy cena posiłku, ale sama chwila, którą spędza się z ukochanymi osobami, przy jego kosztowaniu. Nic nie jest ważniejsze od tego.

Pizza – najsłynniejsze danie całego świata

Czego w pizzy można nie kochać? Kruchego ciasta. Dojrzewających w słońcu pomidorów. Topiącej się w ustach mozzarelli, czy wonnej bazylii? To charakterystyczne składniki klasycznej pizzy. Danie to przeżyło wiele transformacji. W każdym kraju smakuje inaczej. A w jaki sposób to się wszystko rozpoczęło? Produkty porównywalne do pizzy sprzedawane były już w starożytnym Rzymie i co dziwne stanowiły doskonały środek płatności. Pizza wielką sławę zyskała dopiero pod koniec 18 stulecia, kiedy to zaczęły powstawać placówki mianowane pizzeriami. Wzbudziły one zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by posmakować podawanych tam dań. Kilkadziesiąt lat później, w 1889 kuchmistrz Raffaelo Esposito zrobił dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Jedna z nich była nowalijką, gdyż kucharz dodał do niej nowy składnik – ser mozzarella. Władczyni polubiła jej smak i od tamtej pory pizza ta została nazwana „margerita” od jej imienia. Dalej pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie została na dobre rozpowszechniana przez włoskich imigrantów przybywających do Ameryki po zakończeniu walk na froncie II WŚ I tak pizza stała się ukochaną potrawą wszystkich nacji – od Australijczyków po Argentyńczyków.

Jakie dania ma do zaoferowania kuchnia włoska?

Pizzerie tłumnie witają gości wszędzie, niezależnie od położenia geograficznego. Świadczy to o ogromnej popularności kuchni włoskiej. Pizza nie jest przecież ostatnią słynną potrawą tej strony globu. Włochy przekazały też światu takie dania jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia Włoch zasadniczo bazuje na prostych składnikach. Na południu kraju gotuje się potrawy z mąki, a na północy dania z ryżu i kasz. Na południu najczęściej stosowana jest oliwa, a na północy masło. Nie zapominajmy też, że oprócz rutynowych posiłków, Włosi są w stanie nam zaproponować wspaniałe wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, wysokogatunkowe oliwy, czy wytworne wino marsala. Jak można nie lubić kuchni tej części globu?

Chciałbyś posmakować autentycznej włoskiej pizzy w Toruniu? Poszukujesz pizzerii, która przygotowuje włoskie dania wedle tajemnej formuły. Przygotuj się na ciekawe wrażenia smakowe i zarezerwuj stolik w naszej pizzerii: Pizzeria Toruń

Strona używa cookies
Ok