Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/virt1359/domains/vipseo.pl/public_html/wp-content/plugins/LayerSlider/wp/widgets.php on line 4

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/virt1359/domains/vipseo.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 257

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/virt1359/domains/vipseo.pl/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111
Sklep z kawą – Kawa dla gastronomii – Kawa ziarnista do ekspresu
Aukcje internetowe - Portal z ogłoszeniami - Ogłoszenia
Aukcje internetowe – zakupy i zabawa w jednym
27 września, 2016
Konsolidacja kredytów - Kredyty konsolidacyjne - Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny
Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny?
1 października, 2016

Kawa budzi nas do życia. Ten odkryty w Etiopii napój jest drugim po wodzie najpowszechniejszym napojem na Ziemi. Spożywają go praktycznie wszyscy – wiecznie zajęci pracy Nowojorczycy i wypoczywający podczas siesty mieszkańcy Barcelony. Najdoskonalsze w kawie jest to, że poszczególne ziarenko ma zupełnie inny smak. A to przez to, że krzewy kawowca rosną w odmiennych warunkach klimatycznych w ponad 70 krajach. Spotykana w kawie kofeina usprawnia koncentrację i poprawia procesy metaboliczne naszego ciała. Nie zdumiewa więc fakt, że wielu z nas nie wyobraża sobie wczesnego ranka bez pobudzającego aromatu kawy.

Kawa w nadzwyczaj ekspresowym tempie znalazła się na samym szczycie jednego z ulubionych napojów. Jedni wzbogacają jej smak mlekiem i cukrem. Drudzy wybierają tylko mocną, smolistą kawę, znaną jako espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – wybór jest ogromny. Niewielkich rozmiarów ziarno, tak mnóstwo smaków. Poznajcie historię kawy, metody jej parzenia i jej wszystkie twarze.

Jak kawa stała się naszym ulubionym napojem?

Bez wątpienia kolebką kawy jest Etiopia. To podobno tam, na podstawie legendy, pewien pasterz spostrzegł, że osiołki jedzące owoce w kolorze czerwonym mają bardzo dużo energii. Tymi owocami okazała się kawa. Plemiona zasiedlające Półwysep Somalijski zaczęły łączyć tłoczone owoce z tłuszczem, by jeść je później w czasie walki. To były jedynie początki kawy. Dopiero na przełomie XIII i XIV wieku wymyślono metodę wypalania ziaren kawy. Pierwszą kawiarnię założono w Stambule w 1554 roku. Kawa miała sowich sprzymierzeńców jak również przeciwników. Ogromna liczba religijnych ekstremistów widziało w kawie napój szatana. Napój ten rozpowszechnił w XVI wieku europejski odkrywca Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt następnych lat kawa powoli zdobywała salony Europy. W samym Wiedniu w XIX wieku pracowało ponad 1200 kafeterii. W dzisiejszych czasach pije się około 4000 mld filiżanek rocznie.

Jak wypala się kawę?

Specjaliści uważają, że do zrobienia pysznej kawy konieczne są 2 składniki – świeże i równo prażone ziarna, oraz sprawdzeni dostawcy. Zabawa zaczyna się od palenia ziaren kawy. Palenie klasyczne rozciąga się na czas około 20 minut. Ziarna nagrzewane są do temperatury mierzącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie wypalania ziarna kawy uwalniają więcej niż 800 związków zapachowych . W zależności od temperatury i czasu wypalania powstaje niezwykły smak i aromat kawy. Później ziarna są prędko studzone by jak najdłużej utrzymać swój wyjątkowy aromat.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu charakteryzuje się lekko brązową barwą. Niech nie kuszą Was zapewnienia firm, że ich ciemne, aż czarne nasiona są najdoskonalsze. Są one najzwyczajniej w świecie niepoprawnie wyprażone co wywnioskujesz od razu po ich gorzkim aromacie. Zazwyczaj na opakowaniach z kawą pojawiają się certyfikaty organizacji zaangażowanych w ochronę przyrody. Kupujemy więc tą droższą kawę, myśląc, że wpłyniemy przez to stan lasów tropikalnych. Jest to tylko skuteczny środek marketingowy, który w ogóle nie wpływa na jakość kawy, ale z wpłatą składki członkowskiej. Z takiego powodu spora ilość kaw uprawianych na najlepszych plantacjach nie jest oznaczona żadnymi certyfikatami. Jakość takiej kawy odczuwa się po prostu w jej zapachu, a nie w atrakcyjności opakowania.

Kawa nie jedno ma imię.

Parzenie kawy to swego rodzaju ceremonia. Najpierw wyszukujemy stosowną kawę ziarnistą. Smak i intensywność aromatu zależne są tak naprawdę od pochodzenia uprawy i czasu prażenia ziaren. Potem powinniśmy znaleźć wysokiej jakości akcesoria, w zależności od tego jaką metodę zaparzania zastosujemy. W metodzie French Press używamy specjalny zaparzacz, który separuje napój od fusów. Aeropress to technika która łączy zalety French Pressu i atuty metody przelewowej. Kawę łatwo wyciska się przy użyciu specjalistycznego narzędzia. Jedną z najpopularniejszych cenionych metod alternatywnego zaparzania kawy, jest DRIP. DRIP to uformowany z plastiku, porcelany bądź szkła garnuszek z otwartym dnem. Do jego wnętrza wkłada się filtr, miarkuje się kawę i zalewa spokojnie wrzątkiem. Kawa, wraz z całym swoim zapachem leniwie kapie do dzbanka, poprzez co nie jest zbyt gorąca do wypicia.

Wypróbuj wszystkich technik i wybierz swoją ulubioną. Warto jest poeksperymentować z kawą, albowiem za każdym razem może nas ona zadziwić swoim zapachem i smakiem. Gdzie warto kupić kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą wybrać? Jednym z lepszych sklepów online proponujących świeżo wypalaną kawę jest swiezowypalana.pl. Możecie tam wybierać spośród wielu kaw zbieranych na najlepszych plantacjach świata. Kawa wypalana jest na zlecenie i dowożona w ciągu 24 godzin od chwili jest zapakowania. Smakuje znakomicie, gdyż wytwarzana jest z świeżych ziaren, palonych przez najlepszych mistrzów. To idealna kawa pyszne i pożywne śniadanie, jak i na miłe po południe w gronie najbliższych. Gdy raz skosztujesz dobrej kawy ziarnistej, nie będziesz chciał pić żadnej innej. Wstąp na stronę www sklepu i zamów na miejscu wypalaną kawę: kawy ziarniste do ekspresu.

Strona używa cookies
Ok