Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/virt1359/domains/vipseo.pl/public_html/wp-content/plugins/LayerSlider/wp/widgets.php on line 4

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/virt1359/domains/vipseo.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 257

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/virt1359/domains/vipseo.pl/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111
Nowoczesne i bezawaryjne zakręcarki – Zakręcarki butelek – Zakręcarki producent
pozycjonowanie w toruniu pozycjonowanie stron i sklepów skuteczne pozycjonowanie
Pozycjonowanie – kluczowe informacje dla początkujących
Kwiecień 19, 2017
drukowanie banerów banery reklamowe banery Łomża
Banery reklamowe są podstawą działań marketingowych
Kwiecień 22, 2017

Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

zakręcarki zalkin maszyny zakręcające zakręcarki butelek

Niezawodne zakręcarki dla zwykłych i wymagających produktów

W sektorze spożywczym bardzo istotne jest ścisłe zakręcanie opakowań. Głównie – produkt po prostu nie cieknie z butelki lub słoika, np. w czasie rozładunku. Po drugie – dużo dłużej utrzymuje naturalny smak, a to dla Klientów jest tak naprawdę nie do przecenienia, gdy „przerzucają” przegrody z bogactwem produktów (nieraz kilkunastu odmiennych marek). I po trzecie – mamy możliwość go bez wątpienia dawkować w ten sposób, ażeby mówiąc w skrócie nie było go ani zbyt dużo ani zbyt mało. Inaczej mówiąc zakręcarki, bowiem tak nazywa się maszyny zakręcające, na przykład słoje i butelki, powinny wypełniać bardzo dużo rozlicznych wskazań, aby były zaakceptowane do produkcji. W ostatnim czasie jeszcze bardziej zwrócono uwagę na pakowanie wyrobów bardzo drażliwych, np. kefirów i opracowano urządzenia Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich przeznaczeniem jest specjalistyczne zakręcanie butelek z jednodniowymi nektarami, produktami nabiałowymi i wodą niegazowaną.

Jeśli kierujemy swoją uwagę na maszyny zamykające przetwory w rozmaitych pojemnikach, to można rozróżnić:

Zakręcarkę butelek – w tym przypadku mamy sposobność wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół osi centralnej, z głowicami ułożonymi obok siebie w jednej linii, z samodzielną głowicą lub wieżę zamykającą. Tego wariantu zakręcarki zdają egzamin nie tylko w przemyśle żywnościowym, ale również przemyśle kosmetycznym, spirytusowym i aptekarskim.

Zakręcarkę słoików – w tym miejscu głowica zamykarki jest dokładnie przystosowana na potrzeby typowych zakrętek weków. Na starcie maszyna odciąga zapas powietrza, a w dalszej kolejności zakręca je na zasadzie twist-off.

Zakręcarkę do metalowych puszek – są idealne przy zamykaniu gładkich puszek, które zostały wyprodukowane, np. z cynku.

Kiedy zamierzamy dopasować odpowiednią głowicę, to powinniśmy brać pod rozwagę w głównej mierze materiał, z jakiego przygotowane jest opakowanie. W takim przypadku wyrób zostanie w dokładnej porcji umieszczony w szklanej butelce bądź metalowej puszce. Zamykarki bezobsługowe posiadają niesamowicie odporną budowę, która daje podwładnym bezpieczeństwo. Nieczęsto ulegają awariom, jeżeli są należycie użytkowane i czyszczone. Zakręcarki to maszyny, których konstrukcja ustawicznie „się rozwija”, bo co chwilę powstają bardziej nowatorskie pojemniki o kształtach innych niżeli uprzednie.

Podział zakręcarek z uwagi na rodzaj

Ogólnie rzecz ujmując zakręcarki powinniśmy poklasyfikować na posiadające jedną głowicę, z kilkoma lub kilkunastoma głowicami, zakręcarki liniowe i urządzenia do pojemników o naprawdę niewielkich i średnich pojemnościach. Jednogłowicowe można z kolei rozbić na mechaniczne (same przyjmują wieczko) i półautomatyczne (pokrywkę należy zaaplikować ręcznie). Zamykarki wielogłowicowe, np. kręcące się wokół centralnej osi, zawierają od 3 do 24 głowic i mają opcję pracować na liniach fabrycznych o naprawdę dużej efektywności, z pojemnikami niezmiernie wrażliwymi i wtedy, gdy w pojemniku towar dotyka końca opakowania. Ostatni wariant jest przeznaczany raczej dla sektora farmakologicznego i chemicznego (do zamykania chociażby nadzwyczaj niewielkich ilości wyrobu). W przypadku urządzeń prostoliniowych zamykanie toczy się nierównomiernie – kilka albo kilkanaście głowic jednocześnie zakręca pojemniki z towarem. Kapslownice doskonale sprawdzą się na potrzeby zakręcania wody niegazowanej w szklanych butelkach oraz butelkowanego piwa. Niezaprzeczalnie zakręcarki są niesamowicie ważnym składnikiem na linii wytwórczej, mimo że zwyczajnie wymagają praktycznie jakiegokolwiek nadzoru. Dzięki zamykarkom znakomitej jakości zauważalnie polepsza się skuteczność wytwarzania. Zakręcarki mamy możliwość zbudować „od podstaw” (mając na uwadze, m. in. towar na potrzeby jakiego ma być dobrana oraz sumę zakręcanych opakowań w czasie godziny).

Inne maszyny używane w przebiegu produkcji

Do następnych maszyn, za pomocą których powstają pełne linie przetwórcze, powinniśmy zaklasyfikować: urządzenia do nanoszenia etykiet, nalewarki, dozownice i napełniarki, urządzenia do kontroli jakości, maszyny do załadunku i rozładunku, orientatory i kartoniarki. Wszystkie wyliczone maszyny mamy szansę wyposażyć w dodatkowe opcje, m. in. w aplikatory banderoli. Modelowy proces seryjnej produkcji rysuje się nam w przybliżeniu w taki sposób: poddane wcześniej sterylizacji pojemniki docierają na linię przerobową, są zliczane i rozmieszczane. Maszyny do rozlewania produktu uzupełniają przymocowane opakowania towarem, natomiast zakrętarki nakrywają szyjki konkretnymi zakrywkami. Zaraz potem przygotowane produkty wchodzą, np. do paletyzatorów. W każdej dziedzinie proces masowego generowania produktów będzie wyglądał odrobinę inaczej, bo jest on uzależniony od gatunku artykułu. Dlatego na potrzeby artykułów drogeryjnych są stworzone inne warianty maszyn, zaś do piwa oraz innych napojów alkoholowych – inne.

Jeżeli zaintrygował Cię ów materiał, wejdź w link tutaj – Zakręcarki – a zapewne wynajdziesz to, czego dzisiaj poszukujesz.

Strona używa cookies
Ok