Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/virt1359/domains/vipseo.pl/public_html/wp-content/plugins/LayerSlider/wp/widgets.php on line 4

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/virt1359/domains/vipseo.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 257

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/virt1359/domains/vipseo.pl/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111
Browar kraftowy - maszyny do produkcji - VipSeoVipSeo
kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – jaki materiał użyć
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe czy można zrobić samemu
30 sierpnia, 2020

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i uwielbianych z napojów alkoholowych. Kojarzy się z przyjemnie spędzonymi chwilami, wyśmienitym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku spotykamy tysiące różnych jego rodzai, co sprawia, że często trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Aby więc znaleźć najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś o piwie, jego sposobie produkcji, rodzajach, kosztach, klasie oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najpopularniejsze są oczywiśćie piwa koncernowe, co oznacza produkcje na szeroką skale; przeważnie są to napoje o niższej klasie oraz cenie, jako że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, staranniej produkowanym. Czym więc jest piwo kraftowe? Nazwa ta pochodzi od angielskiego słowa „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj piwa robionego z zaangażowaniem oraz dużą ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i staranność przetworzenia jest najważniejsza. Dlaczego? Ponieważ są to minibrowary, prywatne browary, rozpowszechniane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów wyróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone niezależnie, w warunkach domowych, co tyczy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, na półkach nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z rzadszych i droższych składników. Smakosze są gotowi wydać nawet ok 20 złotych za małe szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

Jak warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego niezbędny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa dość długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów wytwarzania. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować duże ilości piwa, lub zacząć prywatny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to fakt, jednak należy pamiętać, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji oraz uzyskania koncesji. Dziś sektor minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja piwa na własną rękę cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż zakup piwa w punkcie sprzedaży.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak klasa, struktura, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, kolor. Wyróżnia się piwa górnej fermentacji, trunek jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest bardziej delikatne. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w sposobie warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednego typu, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych surowców. Na charakter piwa duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za większą cenę, niż wydawać pieniądze na tańsze piwa niskiej jakości.

Maszyny do piwa

 

Strona używa cookies
Ok