Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/virt1359/domains/vipseo.pl/public_html/wp-content/plugins/LayerSlider/wp/widgets.php on line 4

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/virt1359/domains/vipseo.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 257

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/virt1359/domains/vipseo.pl/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111
Drewno kominkowe Stare Babice – Drewno sezonowane – Drewno suche
Kampanie reklamowe w Internecie Pozycjonowanie stron www Pozycjonowanie wizytówek
Skuteczna reklama internetowa
16 stycznia, 2017
Wyroby ze skóry naturalnej licowej torby i torebki ze skóry teczki i kosmetyczki ze skóry
Produkty skórzane najwyższej jakości
28 stycznia, 2017

Gatunki drewna kominkowego

Drewno kominkowe Stare Babice drewno suche Warszawa drewno niesezonowane

Podstawowe aspekty drewna kominkowego

Najwięcej z nas drewno do przepalania w kominku nabywa „oczami”. Nie ma w tym niczego niezwykłego, ponieważ w taki sposób zachowuje się pospolity klient. Przenigdy nie powinniśmy jednak kierować się totalnie wizualną stroną drzewa, ale kluczowymi jego własnościami (o których na marginesie powinien poinformować nas sprzedawca). Chodzi tutaj w pierwszej kolejności o jego konsystencję i wilgotność. Drewno ciężkie będzie się wypalać znacznie dłużej oraz dostarczy większą ilość ciepła aniżeli drzewo miękkie. Konkretne gatunki różnią się wilgotnością po wycięciu i po osuszeniu, co wielekroć naprowadza na fałszywy trop kontrahentów. Przykładowo wilgotność wierzby wynosi 180%, zaś jesionu tylko 40%. Powinniśmy skontrolować główne atrybuty drewna kominkowego, inaczej wartość opałową 1 mpu (metra przestrzennego drewna ułożonego), sumę wody jaką trzeba odparować ze świeżego drzewa oraz statystyczną zwartość. Dla nabywców kominków znaczące są również pozostałe właściwości, m in.
aromat dymu czy charakterystyczne trzaski.

Jakie drewno do kominka będzie najlepsze?

Drzewo do kominka jest niepowtarzalnym typem drzewa, gdyż musi spełnić większą ilość wymagań niźli drewno opałowe do przepalania w piecach. Najodpowiedniejsze jest drzewo liściaste w postaci pieńków bądź szczap. Dlaczego? Drzewa iglaste mają niższą kaloryczność, tzn. mocniej i dynamiczniej się palą. Dylematem jest też ilość żywicy, jaka potrafi szybko zabrudzić kominek. Obrazowo sosna, a raczej jej kawałki albo skrawki, znakomicie nadaje się na rozpałkę. Jeśli absolutnie nie mamy wyjścia i pragniemy palić w kominku drzewem iglastym, wtedy połączmy je z którymkolwiek wariantem drewna liściastego. Rodzaje drewna kominkowego dzieli się głównie na miękkie i twarde, naturalnie prędko po ścięciu wyłonionego drzewa. Rodzaje miękkie wyróżniają się niższą wartością opałową, bowiem posiadają słabszą spójność i ciężar. Mówiąc w skrócie wyróżnia się kilka wyraźnie uznanych drzew liściastych, z których jest pozyskiwane drewno kominkowe: buk, grab, klon, głóg, brzoza, czeremcha czy kasztanowiec. Najlepiej sprawdza się twarde drewno buku, dębu, oraz śliwy.

Aspekty wybranych typów drewna kominkowego

Buk – jest wyjątkowo ciężkie, łupliwe i solidne. To najefektywniejsze drewno do kominka, gdyż posiada bardzo cienką korę, natychmiastowo paruje oraz odznacza się nadzwyczaj dużą konsystencją. Przebieg przepalania zachodzi łagodnie. To drzewo, które płonie niezwykle powoli i przekazuje wiele ciepła.

Brzoza – natychmiastowo suszy się, szybko się ją rozdrabnia, ma świetną kaloryczność oraz jest zwykle dostępna. Po rozpaleniu zdobywamy ładny, zgrabny płomień.

Grab – posiada wyjątkowo wysoką zwartość, nieznaczną korę i dość łatwo wysycha. To drzewo jest najlepsze do spalania w kominku, bo szczególnie wolno się spopiela. Błysk jest raczej przeciętny, ale ogrzewa niezwykle długo.

Dąb – spokojnie się wypala, wytwarza wiele ciepła, znakomicie nadaje się do wędzenia potraw oraz posiada wysoką wartość opałową. Niedoskonałością jest czasochłonne suszenie, gruba kora, bariery w przełamywaniu na elementy.

Wiąz – jest zbliżony do dębu, posiada jednak szczuplejszą korę i bezproblemowo paruje. Z pewnością jest kłopotliwe w rąbaniu jeśli pochodzi, np. z przydrożnych drzew czy ogrodów.

Jarząb – to nadzwyczaj porządne drewno kominkowe, indywidualnie występuje sporadycznie (najczęściej jako domieszka do głównego drewna).

Klon – jest stosunkowo ciężkie, ma delikatną korę, ekspresowo paruje i łatwo się dzieli.

Jesion – to kolejne atrakcyjne drewno kominkowe, które posiada wyraźnie dużą twardość oraz doskonałą wartość opałową. Jest trudny w rąbaniu.

Olcha – musi być wyraźnie starannie osuszona, w innym przypadku opornie się wypala. Genialne drzewo do wędzenia potraw, ponieważ przesyła im fantastyczny kolor oraz aromat.

Osika – ma słabą konsystencję oraz kaloryczność, jest typem miękkim. Powinniśmy jednak od czasu do czasu napalić nią w kominku, bowiem świetnie czyści komin ze smoły oraz z sadzy.

Akacja – to mocne oraz bardzo kaloryczne drewno, które ma grubą korę. Prawdopodobnie jest źródłem stanów zapalnych śluzówek oraz skóry.

Wierzba – porównywalnie jak topola nie bardzo jest odpowiednia na drewno kominkowe. Ma kiepską spójność oraz niewielką kaloryczność.

Drzewa owocowe – mają znakomitą spoistość. Wbrew niektórym opiniom wyśmienicie nadają się do palenia w kominku. Najbardziej cennymi są grusza bądź czereśnia. Drewno owocowe posiada cienką korę oraz w czasie spopielania emituje przepiękny bukiet.

Warto wiedzieć!

Do przepalania w kominku w żadnym razie nie wolno wykorzystywać elementów drewna, które wcześniej było zabezpieczane, smarowane wszelkimi sztucznymi specyfikami lub lakierowane.

W jakim miejscu powinniśmy nabywać drewno kominkowe?

Głównie w nadleśnictwach, tartakach i składach opałowych. W pierwszej nadmienionej lokalizacji otrzymamy drewno niesezonowe, zwykle pocięte w znaczne kloce bądź szczapki (o długości od pół metra do metra). Tutaj powinniśmy dostać także drzewo słabszej klasy, mianowicie odpady. Drewno niesezonowe trzeba pociąć oraz składać co najmniej 1 rok. Odpłatność jest około 3 razy mniejsza aniżeli drzewa kominkowego sezonowego. Jednakże w tartakach bądź składach nabędziemy drzewo sezonowe, poćwiartowane na komfortowe elementy, jakimi mamy szansę błyskawicznie palić. Jeśli zaprząta Cię zakup drewna kominkowego w przyzwoitej cenie, wejdź w niniejszy odnośnik – drewno kominkowe Warszawa

Strona używa cookies
Ok